Friday, May 6, 2011

www.malaysianherbals.com- (6) BITTER GOURD பாகற்காய்


http://www.sidhhaherbs.blogspot.com
Malaysianherbs


BITTER GOURD
This extremely bitter-tasting veggie it's disliked by almost everyone. But we'll tell you why they are good for you... 

பாகற்காயின் அருமை பெருமைகள் தெரியாமல் பலர் தமது சின்னஞ்சிறு பாலகர்களுக்கு அதனை சிறு வயதிலேயே ஊட்டி வளர்கத்தவறுகின்றனர்.இது மிகப்பெரியத்தவறு என்பதை உணரவும் தவறுகின்றனர்.


Bitter gourd more popularly known as karela, not only looks ugly according to some people but is gained notoriety for its extremely bitter taste. Scores of adults, youth and children frown the moment they see this vegetable served on their plates. This uneven textured green vegetable is good for one's health. It contains a lots of vitamins and nutrients and is especially highly beneficial for diabetics for lowering down their blood sugar. Here are some benefits of the karela: 

- Bitter gourd contains a hypoglycemic compound i.e.
plant insulin that is very effective in keeping blood sugar levels down. This is known to increase the glucose intolerance in people suffering from diabetes mellitus.

 Bitter melon is one of the best
vegetable-fruit that helps improvediabetic and toxemia conditions.


- Having two tables spoons of karela juice mixed with equal amounts of onion and lime juice is beneficial in treating early stages of cholera. 

Bitter gourd contains good amount of beta carotene, which is highly beneficial for maintaining and improving one's eyesight. 

- The bitter taste of this vegetable is known to boost the immune system. 

- Drinking two tablesspoons of bitter gourd juice along with a glass of buttermilk and having it thrice a day is said to be beneficial in treating piles. 


Bitter  gourd contains vitamin A, B1, B2, and C. It also contains minerals like calcium, phosphorous, iron, copper and potassium. From the  Siddha and ayurvedic perspective, bitter gourd is excellent for balancing Kapha. It helps purify blood tissue, enhances digestion, and stimulates the liver.

To prepare bitter gourd for cooking, wash thoroughly, then cut in half lengthwise and scrape out the seeds with a sharp spoon or corer and discard. Cut or slice as called for in your recipe, and blanch for 3-4 minutes in boiling water to which a little salt has been added. Drain.
If you find that you cannot eat bitter gourd by itself, you can add some to other dishes such as vegetable soups and lentils to take advantage of its therapeutic properties.
 
இளங்காய் மற்றும் லேசாக பழுத்த பாகற்காய்களை எடுத்து, நன்கு கழுவி சுத்தம் செய்ய வேண்டும். பின் சிறு, சிறு துண்டுகளாக மைய வெட்டி, நீரில் ஒரு மணி நேரம் ஊறவைத்து, பின் அதே நீருடன் மிக்ஸியில் போட்டு மைய அரைத்து, பிழிந்து வைத்துக் கொள்ள வேண்டும். இதனை 60 முதல் 120 மிலி வாரம் ஒரு முறை குடித்து வரலாம்.
சித்த மருந்து உட்கொள்பவர்கள் பாகற்காயை தவிர்க்க வேண்டியுள்ளதால் பாகற்காய்க்கு பதிலாக பிஞ்சு பாகலை உட்கொள்ளலாம். இது பத்தியத்திற்கு ஏற்றதாகும். சர்க்கரை நோயாளிகள் ஏற்கனவே தாங்கள் உட்கொள்ளும் மருந்துகளுடன் பாகற்காய் கசாயம் அல்லது பாகற்காய் சாறை சேர்த்துக் கொள்ளலாம்.
வாரம் ஒருமுறையோ அல்லது இரண்டு முறையோ பாகற்காய் சாறு 10 முதல் 20 மில்லியளவு அதிகாலை வெறும் வயிற்றில் குடித்து வர, ரத்தத்தில் இன்சுலின் அளவு அதிகரிக்கும். அடிக்கடி உணவில் பாகற்காயை சேர்த்து வர, கணையம் இன்சுலினை நன்று சுரக்க ஆரம்பிக்கும். நிலப்பாகல் அல்லது மிதிப்பாகலை நாம் உணவுடன் சேர்த்து உட்கொள்ளலாம்.
.
Energy:  Regular consumption of bitter gourd juice has been proven to improve energy and stamina level.  Even sleeping patterns have been shown to be improved/stabilized.

Eye problems:  The high beta-carotene and other properties in bitter gourd makes it one of the finest vegetable-fruit that help alleviate eye problems and improving eyesight.

Hangover:  Bitter melon juice may be beneficial in the treatment of a hangover for its alcohol intoxication properties.  It also help cleanse and repair and nourish liver problems due to alcohol consumption.

Immune booster:  This bitter juice can also help to build your immune system and increase your body's resistance against infection.
Piles:  Mix three teaspoonfuls of juice from bitter melon leaves with a glassful of buttermilk. Take this every morning on empty stomach for about a month and see an improvement to your condition.  To hasten the healing, use the paste of the roots of bitter melon plant and apply over the piles.

Psoriasis:  Regular consumption of this bitter juice has also been known to improve psoriasis condition and other fungal infections like ring-worm and athletes feet.

Respiratory disorders:  Take two ounces of fresh bitter melon juice and mix with a cup of honey diluted in water.  Drink daily to improve asthma, bronchitis and pharyngitis.

Toxemia:  Bitter gourd contains beneficial properties that cleanses the blood from toxins.  Sip two teaspoonfuls of the juice daily to help cleanse the liver. Remember not always. 
Just for 3 or 4 days to maintain health will do.
http://www.sidhhaherbs.blogspot.com

(6)
physicianpackiam

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.